30 Adımda Sistem Kurulumu

Sistem kurulumu başlığı altında aslında satış öncesi süreçte reklam panellerinin entegrasyonu ve sonrasında yapacağımız çalışmalarda optimizasyon, raporlama gibi adımlarda sorunların önüne geçme ve en doğru şekilde bütçemizi organize etmeyi amaçlıyoruz.

Web Siteniz Var mı?

Cevabınız evet ise hemen aşağıdan okumaya devam edebilirsiniz. Eğer hayır ise 6.maddeden devam edebilirsiniz.

1-Temel SEO Analizi

SEO yani arama motoru optimizasyonu sizlerin sahip olduğunuz web sitesi üzerinde organik sonuçlara odaklanarak ilerlettiğiniz çalışmalardır. Bu konuda profesyonel destek vermiyorum. Ancak basit düzeyde sistemin kontrolü ve olabilecek düzeltmeleri sizlerle paylaşıyorum ve bununla ilgili kısa yazımı buraya tıklayıp okuyabilirsiniz. Daha ileri seviye SEO çalışmaları için bu konuda eğitimini daha detaylı almış kişilere başvurmanız elbette siteniz adına yararlı olacaktır. Ancak bu konuda fikrim güncel olarak reklam çalışmaları daha etkili olmakta diyebilirim. Yine de son karar elbette sizlerin.

2-Google Analytics, Adwords Hesapları Kontrolü?

Bu hesaplar sizlerin reklamlarınızın açılması ve sonrasında bu paneller sayesinde dönüşümleri optimize edip bütçemizin verimli şekilde kullanılmasını sağlayan yapılardır. Bu panellerin eğer halen açılmadığı bir durumla karşılaşırsak da yapılması gereken ilk adım bir g-mail hesabı açılması ve aynı g-mail hesabı üzerinden yukarıda bahsettiğim hesapların tanımlanması ve entegre edilmesini sağlıyorum.

Google Analytics Örnek Ekran Görüntüsü
Google Adwords Reklam Paneli Örnek Ekran Görüntüsü

Ne demek reklam panelleri entegrasyonu?

Gerek Facebook gerekse Google reklam çalışmalarınızı yaptığınız zaman sizlerin sahip olduğu dijital pazarlama alanlarının takibini yapmak ister. Bu nedenle bizim yapmamız gereken ilk adım bu noktada onlara olanak sağlamaktır. Peki bu nasıl oluyor derseniz de burada işin içine kodlar giriyor. Facebook pixel kodu denilen kodu, Google ise izleme kodu denilen kodu bizlere sunmakta bizim ise yapmamız gereken bu kodları web sitemize eklemektir. Ekleme işlemlerini yapabilmemiz için yazılımcı bir çalışanınız varsa onlar bunu yapmakta ya da sizler bu iş ile direkt uğraşıyorsanız kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için Youtube da anlatıcı videolar oldukça fazla ve oradan incelemenizi tavsiye edebilirim.

3-Yeniden Pazarlama?

Bu aslında başlı başına bir konu ancak kısaca şöyle ifade edebilirim. Bizler reklam çalışmalarımızı verdikten sonra dijital varlıklarımıza bir trafik elde ederiz ama sayfamıza gelen kişiler ilk etapta hemen ürünü satın almaz. Bunun içinde farklı alanlarda onların karşısına çıkmamız gerekir. Bu durumun yapılabilmesi içinde yeniden pazarlama çalışmaları yürütülmelidir. Bunun yapılması da sahip olduğunuz kitleye sizleri tekrar hatırlatmaktan geçer. Bu duruma yeniden pazarlama diyebiliriz. Bunları yapmak içinde sitenize/sayfanıza gelen kişilerin bir listesi oluşturulur ardından bu kişilere reklam çalışmaları başlar. Örnek vermek gerekirse gün için bir sitede arama yapar ve bilgi edinirsiniz sonrasında ise bu sitenin yeniden pazarlama çalışmaları kapsamında karşınıza sürekli reklamları çıkmaya başlar. İşte bu yeniden pazarlamadır 😊

Sahip olduğunuz dijital varlıklarınızda eksik olan önemli adımlardan biri bu ayaktır. Bunu yapmadığınızda yani kitlenize kendinizi hatırlamadığınızda açmış olduğunuz normal trafik reklamları sizi istediğiniz noktaya taşımakta zayıf kalacaktır.

4-Google Search Console?

Google’ın bir diğer elemanı olan Search Console sayesinde sitenizin performansını ve ziyaretçi sayınızı sonrasında ise buna bağlı olarak çalışmalarınızın optimizasyonunu sağlayabilirsiniz. Bunun içinde yine sitemize console kodu eklememiz gerekmekte ve sahiplik almamızı sağlamalıyız. Bunların kontrolü ve yapımı ile ilgili yine youtube üzerinden videolar ile ilerleyebilirsiniz.

Google Search Console Örnek Ekran Görüntüsü

5-Google Merchant Center?

Google Merchant Center elemanı sadece e-ticaret sitelerinde kullanılmakta ve bu eleman sayesinde Google aramalarında ürünlerimizin ön plana çıkarılması sağlanmaktadır. Bu aşamanın detaylı şekilde ilerletilesi için bu konuda destek aldığınız firma ile süreci ilerletmelisiniz.

Buraya kadar anlatmış olduğumuz tüm maddeler web sitesi üzerinden yapılan kontroller ve entegrasyonlar üzerineydi. Bundan sonraki adımlar bir çok işletme sahibi ya da kişisel markanın sahip olduğu sosyal medya hesaplarının kontrolü üzerine olacaktır.

6-Business Manager Kurulumu?

Facebook günümüzde (yeni adıyla Meta) reklamların en yaygın şekilde verildiği platform. Bünyesinde İnstagram, Whatsapp gibi önemli ağları barındıran bu şirket reklam çalışmalarınızın yürütülmesinde arka planda Business Manager adı verilen bir panel kullanmaktadır. Bu paneli henüz açmadıysanız veya kullanmadıysanız ilk olarak burada bir panel kurulumu yapıyoruz ve sanal ortamda sizlere bir işletme açıyoruz. Bu bahsettiğim işletme bizim çatı kuruluşumuz ve bunun altında olması gereken elemanlar var. Peki nedir bunlar?

Business Manager Örnek Ekran Görüntüsü

7-İşletme sayfası kurulumu, kontrolü?

Eğer bir işletme sayfanız yoksa bunun açılması ve sonrasında ayarların sağlanması ya da bir sayfanız varsa bunun az önce yukarıda bahsettiğim işletme çatısı altına alınması gerekmekte. Bunları kontrol ediyor ve düzenliyorum.

8-İnstagram sayfası kurulumu, kontrolü?

Bugüne kadar instagram sayfası olmayan bir işletmeye denk gelmedim 😊 bu yüzden direkt olarak burada ayarlar kısmına adım atalım. Öncelikle instagram üzerinden reklam çalışmaları çoğumuzun direkt uygulama üzerinden yaptığı çalışmalardır. Hatta bunu ilerletmek ve sonrasında analiz toplamak adına instagram sayfamızın işletme sayfasına alma işlemini de yüksek ihtimal hepimiz yapmışızdır. Burada artı olarak şunu bilmekte fayda var Business hesabınıza sahip olduğunuz instagram sayfanızı bağlamalı daha sonra instagram sayfanızdan da aynı şekilde Business hesabına bağlanmış olmalısınız. Neden bunu yapıyorum derseniz de yukarıda sayfa üzerinden direkt vermiş olduğunuz reklamlar trafik reklamları olarak organize olmakta ancak bizler daha sonra yeniden pazarlama (3.madde de kısaca bahsettim okuyabilirsiniz) reklam çalışmaları yürütmek isteyeceğimiz için bu nokta da Business panelini kullanacağız ve elbette diğer reklam çalışmaları adına Business panel sürekli haşır neşir olacağımız yer.

9-Reklam hesabı açılışı?

Facebook reklamlarınızın yayınlanması ve çalışmaların devam ettirilmesi için Business çatısı altında sizin olan bir reklam hesabı açıyor daha sonrasında reklamlarınızı bu hesap üzerinden tanımlıyorsunuz. Bazı durumlarda ise reklam hesabı olan (genelde kişisel reklam hesabı) işletme sahiplerinin Business panelde reklam hesapları tanımlı olmadığı için sahip oldukları reklam hesaplarını Business Manager paneline taşıyoruz.

10-Son olarak elinizde olan verilerin değerlendirilmesi?

Kişi ya da kurumlar potansiyel müşterileri ile irtibata geçebilmeleri adına ellerinde olan verileri kullanabilirler. Bu durum adına da özellikle Facebook reklam paneli üzerinden eğer elinizde müşterilerinize ait olan telefon, mail gibi datalar mevcutsa bunları kullanarak reklam çalışmaları ilerletebiliyoruz.

Buraya kadar 30 adımda olan maddeleri kısaca sizlere anlatmaya odaklandım. Arada sizlere ifade etmediğim daha teknik kısımlar mevcut ki yazının teknik noktalarla sizleri boğmaması adına o kısımlara girmedim. Eğer sizlerde reklamlarınızın etkili şekilde ilerlemesi adına basit çalışmalar yapmalıyım diyorsanız yukardaki adımlar sizleri bazı noktalarda destekleyecek ve sizi A dan B ye taşıma noktasında yardımcı olacaktır.

Ve son söz,

Reklam çalışmaları için mesai harcıyor ve bunlardan aldığınız sonuçları pek beğenmiyor olabilirsiniz. Belki araştırmalar yapıyor daha detaylı öğrenmek istiyor da olabilirsiniz. Google ya da diğer mecralar bu konuda bilgiler barındırıyor ancak bunlar tecrübelerimle belirtebilirim ki oldukça kısır kalıyor. Eğer hedefleriniz dahilinde daha ileri gitmek istiyorsanız bu konuda bir uzmandan destek almanızı tavsiye edebilirim.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Ozan ÖZKUL

Dijital Pazarlama Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir