Satış Öncesi ve Sonrası Süreç
Reklam çalışmalarınızı yapmaya karar verdiniz diye düşünelim. Peki bundan sonra ne yapacağım diyor olabilirsiniz. Reklamlarınızın en etkili şekilde ilerlemesi adına eğer her şeyin hazır olduğunu düşünüyorsanız buraya tıklayıp okumanızı tavsiye edebilirim. Ama halen aklınızda soru işaretleri varsa buyurun yazının asıl konusuna devam edelim.
Satış öncesi
Farz edelim ki gerçek hayatta bir mağaza açmaya karar verdiniz. Öncelikle bir yer bulma ve sonrasında tabii iç tasarım ve her şeyin hazırlanması aşamaları tamamlanmalı. Böylece müşterilerinizi kabul aşamasına geldiğinizi varsayıp mağazanızın kapılarını açarsınız. Bunlar tamamlanmadan mağazanıza müşteri kabul etmeniz elbette abes olacaktır. İşte reklam çalışmalarında satış öncesi süreçte bu kısım oldukça önemli. Sizin dijital varlığınız müşterilerinizi ağırlamaya hazır mı? Bunun cevabını danışmanlık yaptığım firmalarda birlikte arıyor ve karşılıklı olarak ortak paydaya varıyoruz.
Şimdi şu şekilde düşünün dijital bir varlığınız var. Bu ister web sitesi ister Facebook sayfası ya da İnstagram hesabınız olsun. Bu ortamı müşterilerinize hazır hale getirmezseniz sonrasında reklam çalışmalarınız bir anda çöp olabilir. Kendinizden yola çıkarak düşünün bir Google arama sayfasında sayfaya verdiğiniz maksimum zaman 2 saniyedir. O 2 saniye içinde sayfada istediğinizi bulup bulamayacağınıza karar verir sonrasında ya devam ya tamam deyip hareket edersiniz. Bu yüzden satış yapmak öncelikle dijital varlığınızı hazır hale getirmekten geçer.
Bununla ilgili olarak ister destek alır ya da kendinizi bu konuda yetenekli görüyorsanız adım atabilir ve mesai harcayabilirsiniz. Bu nokta da karar sizlerin.
Peki satış öncesinde benim sizlere nasıl bir desteğim oluyor?
Bu noktada öncelikle varlığınızı inceliyor ve sizlere tavsiyelerimi sunuyorum. Bunlar ne olabilir derseniz bir web siteniz varsa sitenizin hızı oldukça önemli bir parametredir ya da siteniz üzerinden satış odaklıysanız buna bağlı olarak renk, yazı, bazı eklentiler ile ilgili fikirlerimi belirtebilirim. Sosyal mecralarda olan sayfalarınızın kontrolünü elbette yapıp fikir belirtiyorum ancak bu konuda genelde kişi ya da kurumlar süreci kendi içlerinde yürüttüklerinden tavsiye edebileceğim asıl nokta stok görselleri pek kullanmamanız. Bu durumu sosyal medya platformları pek sevmiyor ve buna bağlı olarak görünürlülüğünüz azalıyor diyebilirim. Bunun haricinde ise sosyal hesaplarınızın arka plan kontrollerinin yapılması ve satışa hazırlık olarak belirtebilirim.
Dipnot;
Satış öncesinde müşteri karşılamada oldukça önemli bir kalemdir. Mağazanıza gelen bir müşteri ilgi bekleyecektir ya da sorduğu sorular karşısında deneyimli ve onu anlayan bir mağaza çalışanı. Reklam çalışmalarımdan bazılarında yani danışmanlık verdiğim firmalarda şu durumla da ne yazık ki karşılaştım, hedef kitleyi sayfamıza reklamlarla getiriyoruz her şey çok güzel çok iyi ancak soru ya da bir istek geldiğinde karşılık verme noktasında eksik kalınıyor ve bu durum elbette sizlerin satış yapmasını olumsuz etkiliyor. Bundan dolayı bu kısımda da sizlere gelecek olan potansiyel soruları bilmeli ona göre bir hazırlık yapmalı hatta zamanla bu konuda bir hafıza oluşturmalısınız. Misal şu soru geldiğinde artık bu cevap verilecektir gibi düşünebilirsiniz. Bu konuda hazırlıklı olmayan kişi ya da kurumlar ne yazık ki istediği kadar reklam versin sonuç pek iç açıcı olmayacaktır.
Son olarak bu kısmı artık özetleyelim dersek,
Satıştan önce sayfanızın ya da dijital varlığınızın gelen kişiye hitap etmesi, aradığını bulması ve size bir şans vermesi adına ikna edici kılmak olarak toparlayabiliriz. Ayrıca dipnot kısmında da belirttiğim gibi sorulara cevap verebilecek bir hazırlık içinde olunması da önemlidir.
Satış Sonrası
Bu kısımda satmış olduğunuz ya da vermiş olduğunuz hizmet/ürün noktasında sizlere gelecek olan geri dönüşlere karşı hazırlıklı olunması olarak giriş yapalım. Aslında biz buna itiraz karşılama diyoruz. Tüketici sizden bir hizmet aldı ya da bir ürün bunun sonrasında ona vereceğiniz hizmetler ile güven oluşturmalı ve bu konuda da zamanla oturacak olan bir algı oluşturmayı başarabilmelisiniz. Bir örnekle ilerlemek gerekirse çoğumuz artık internet kullanıyoruz ki o yüzden buradayız zaten 😊 peki internet hizmeti aldığınız firma sizlerin yaşamış olduğu sıkıntıları yeterince giderebiliyor mu? Bence buna çoğumuzun vereceği cevap hayır olacaktır ve hatta bu yüzden zamanla edindiğiniz tecrübeler neticesinde firma değiştirmeye bile karar vermiş olabilirsiniz. Bu örnekten yola çıkarak ya da kendi hayatınızda yaşadığınız çeşitli örnekleri düşünerek sizler de satış sonrası süreçte olabilecek itirazları karşılayabilmeli ve tüketiciyi bu konuda memnun etmelisiniz. Bunu başarmak başlı başına zor bir olgu ancak bu da reklamların sonrasında sizlerin yaşayacağı bir süreç.
Ve son söz;
Reklam çalışmaları sizlerin en önemli gücü ancak bu gücü etrafında olan diğer değişkenlerle destekleyerek daha etkin kılabilirsiniz. Bunun içinde yukarıda sizlere bahsetmiş olduğum noktalara dikkat etmenizi özellikle belirtebilirim.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Ozan ÖZKUL
Dijital Pazarlama Uzmanı