15 Adımda Müşteri Tanıma

Müşteri tanıma formu

Müşteri tanıma formu 15 adımdan oluşmakta ve danışmanlık yapmış olduğum kişi ya da kurumlarla birlikte birbirimizi daha iyi anlamak ayrıca reklamların daha etkin olmasını sağlamak amacıyla doldurmakta ayrıca ortak bir hafıza elde etmekteyiz.

Danışmanlık süreci içerisinde reklamlarınızın çeşitlendirilmesi söz konusu olduğunda bu formu gözden geçirerek sizler adına daha detaylı bilgi sahibi oluyor ve sonrasında yeni açılacak reklamlarınızda kolayca adım atabiliyorum.

Peki bu form içinde tam olarak neler var?

Öncelikle reklamlarınızın hangi alanlarda yayınlanması konusunda sizleri anlamaya çalışıyorum. Bu konuda bazı firmalar sadece Google üzerinden reklam çalışması ya da sadece sosyal mecralarda (örn; facebook, instagram, twitter gibi) reklam çalışması yapmak isteyebilirler. Web sitesi olmayan işletme sahiplerinin sosyal platformlar üzerinden reklam çalışması yapmak istemesi de buna örnek olarak verilebilir.

Sonrasında ise sahip olduğunuz dijital varlıkların kontrolü eksik olan kısımların tamamlanması adına tavsiyelerde bulunulması olarak ilerliyoruz. Aslında bu kısımda satış öncesi süreci hazırlama noktasında adım atıyoruz diyebilirim. Çünkü hazır olmayan bir dijital varlığa müşterilerinizi getirdiğimizde sonuç pek beklenildiği gibi olmayacaktır.

Form içerisinde hedef kitle belirleme, reklamlarınız için aylık bazda ayrılacak bütçe tespiti, elinizde müşterilerinize ait bir veri var mı, siz kişi ya da kurum olarak müşterilerinize hangi noktada çözüm sunuyor veya onların sorunlarına nasıl bir yaklaşımda bulunuyorsunuz şeklinde 15 tane maddeden oluşan bir tanıma formunu birlikte inceliyor, dolduruyor sonrasında ise bu forma sadık kalarak reklam çalışmalarınızı yapmak için adım atıyoruz.

Reklamlara ne kadar bütçe ayırmalıyım?

Bu soru çoğu kişinin aklına takılan bir soru ve tam olarak kendilerine cevabını veremedikleri hatta bazı kişilerin reklam vermek çok maliyetli bir süreç diye düşünerek bu durumdan vazgeçmelerine bile neden olabilecek bir sorudur aslında. Burada cevap oldukça basit, aylık olarak kazanmış olduğunuz cirodan belli bir oradan reklam için harcama ayırmak ve en önemlisi reklam çalışmalarınızı düzenli olarak devam ettirmektir. Peki cirodan ne kadar ayırmalıyım derseniz bu biraz sizlere kalmış bir tablo ama genel tavsiye %5 ile %15 arasında cironuzdan reklam bütçesi çıkarmanız tavsiye edilebilir. Bu aylık bazda reklamlarınıza ne kadar ayıracağınızı size gösterir ve sonrasında günlük olarak reklamlarınıza ne kadar harcayacağınızı ön görebilirsiniz. Bir örnekle aktarmak gerekirse,

Aylık olarak 3000tl reklam bütçesi ayırmaya karar verdiniz diye düşünelim. Bu günlük 100tl olarak bize pay bırakacaktır. Peki bu 100tl ile günlük bazda nasıl reklamlarımızı çıkabilir diye düşünelim şimdi ve şöyle hayal edelim. Biz Google reklamları ile Facebook reklam çalışmaları olarak ilerleyeceksek kaba taslak bu reklam ayaklarına 50 şer tl aktarmamız gerekecek demektir. Bu nokta da Google reklamlarını kendi içinde organize ederken bu 50tl ayırmamız Facebook reklamlarını organize ederken yine aynı yolu izlememiz gerekecektir. Bu basit bir örnek bütçeleme düzeni. Bu örnek üzerinden yola çıkarak reklam çalışmalarınızı için bütçe organizasyonunu yapabilirsiniz.

Ve son söz;

Yukarıda sizlere bahsetmeye çalıştığım her nokta aslında reklamlarınızın daha sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yapılan ön görüşme ve bilgi edinmedir. Bu maddeler tek tek ayrı ayrı öneme sahip ve ilerisi adına reklamların etkili olabilmesi için üzerinde durulması gereken noktalardır.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Ozan ÖZKUL

Dijital Pazarlama Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir