Dijital Pazarlama
Aslında hayatımıza internetin girmesi ile yerleşen ve özellikle pandemi süreciyle tavan yapan bir kavram Dijital Pazarlama.
Peki tam olarak nedir?
İnternet sayesinde ulaştığımız her alanda kişi ya da kurumların satışlarını destekleyici çalışmaların tümüne denilebilir.
Klasik medya artık yerini dijital ortama bıraktı ve bununla birlikte ülkemiz özellikle internet üzerinden alışveriş yapma noktasında eskiye nazaran oldukça önemli bir pazara sahip.
Kısaca internetin varlığının ortaya çıkmasına bakarsak ve ülkemizde internetin kullanıma girmesine değinirsek;
İnterneti iki önemli mucit bulmuştur. Tim Berners Lee ve Vinton Cerf. Temelleri Amerika’da atılan internetin geçmişi 1950’li yıllara kadar dayanmaktadır. Daha sonrasında 1989 yılında ilk olarak İsviçre’nin Cern şehrinde ortak bir ağ kurmak çabası ile sonrasında internet dünyaya yayılmaya başladı. Ülkemizde ise ile olarak 1993 yılında internet hayatımıza girmiştir. Öncelikle üniversiteler sonrasında ise halka yayılan bir süreç etkisiyle zamanla ülkemiz bugünlere kadar gelmiştir. Ülkemizde şu an bilinen yaklaşık olarak 78 milyon kişi akıllı telefon kullanıcısıdır. Bunlardan yaklaşık olarak 55 milyon kişi internet kullanmaktadır şeklinde özetleyebilirim.
Sayılarla dünya ve ülkemizde internet kullanıcı durumları
55 milyon internet kullanıcısı var ve bunların yaklaşık olarak 50 milyonu Facebook kullanmakta. İnstagram kullanıcı sayısı 35 milyonlarda ve bu oldukça önemli bir rakam. Dünya genelinde rakamlar oldukça üst düzeyde ve sadece amazon firmasının pandemi döneminde dijital olarak yapmış oldukları satışlar sahibi olan Jeff Bezos’u dünyanın en zengin insanı yapmıştı.
Ülkemizde olan internet kullanım oranın artması ve sonrasında ortaya çıkan önemli pazar elbette satış yapmak isteyen kişilerin asıl hedefi haline geldi. Peki burada kendinize şunu sorabiliyor musunuz?
Bir ürün ya da hizmet sunan kişi/kurum olarak internet kullanımının artmasının bana katkısı ne?
Gelin birlikte bir cevap arayalım.
Eskiden klasik medya (televizyon, radyo, gazete vs.) gibi alanlarda reklam vermek için oldukça hatırı sayılır bütçeleri gözden çıkarmanız gerekiyordu kaldı ki şimdi de pek bir fark yok diyebiliriz. Bir de şöyle bir durum vardı. Siz bu alanlarda reklamlarınızı yayınladınız diyelim böyle bir bütçeye sahipsiniz ama hedef kitlenizi seçme gibi bir şansınız yok elbette (tabii satışını yapmaya çalıştığınız ürün ya da hizmet genele hitap etmiyorsa misal bir kola satmıyorsanız diyelim). İnternet neyi ortaya koydu. Küçük işletmelerin ya da kişisel marka olmak isteyen insanların önüne hem düşük bütçelerle reklam vermeyi hem de bu reklamları istedikleri hedef kitlelere sunmayı sağladı. Böylece hem hedef kitlenize ulaşma ve bütçenizi buna göre optimize edebilme hem de bunun yanı sıra daha uygulanabilir bütçelerle hareket etmenize olanak sağladı. Bu yüzden dijital pazarlama candır 😊 ama bunu uygularken başka yazılarımda da belirttiğim çalışmalara dikkat etmekte fayda var. Düşününce aklımıza ‘’hemen reklam verelim ve satışlar artsın’’ geliyor olabilir ancak bu kadar kolay olsa hepimiz zengin olurduk ve şu an bu yazıyı muhtemelen okumuyor olurdunuz.
Bazı rakamlar ve grafiklerle dünya ve ülkemizde internet, pazarlama, sosyal ağ kullanımı hakkında görseller. Bu görseller tüik sayfasından alınmıştır ve isterseniz buraya tıklayıp ilgili raporu daha detaylı okuyabilirsiniz.
Ayrıca dijital pazarlama noktasında e-ticaret hacminin ülkemizde olan durumu ile ilgili olarak aşağıda olan linklerden yayınlanan raporlara bakmanızı tavsiye edebilirim.
E ticaret bilgi platformunun sunmuş olduğu yazı için buraya tıklayabilirsiniz.
Webrazzi sitesinin sunmuş olduğu yazı için buraya tıklayabilirsiniz.
Reklamlarınızdan yeterli verimi alamadığınızı düşünüyorsanız danışmanlık formunu doldurarak iletişime geçebilir ve reklamlarınızı nasıl daha ileri taşırız bunu konuşmaya başlayabiliriz!