Dijital pazarlama nedir?
Dijital Pazarlama, 21.yy ile birlikte özellikle klasik medyanın yerini almış ve son 10 yılda hayatımızın odak noktası haline gelmiş olan internet sayesinde kişi ya da kurumlar reklamlarını çok daha etkili ve görünür olmak için kullanmaya başladılar. Dijital pazarlama, aslında internet üzerinde tüm mecralarda hedef kitlenize yönelik olarak yapılan tüm reklam çalışmaları olarak özetlenebilir. Bu çalışmalar sayesinde satışını yapmak istediğiniz bir ürünün ilgili olan tüketici grubuna direkt olarak gösterme fırsatı bulabilmektesiniz. Peki sizler bu alan da ne kadar çalışma yaptınız ve reklamlarınızın yönetilmesinde nasıl adımlar attınız? İsterseniz buraya tıklayıp kısa bir deneyim testine katılabilirsiniz.
Dijital Pazarlamada Reklam Çalışmaları
Dijital pazarlama alanında reklam çalışmalarınızı yürütmek adına Google, Facebook reklamları ve diğer platformların kullanımı esas alınabilir (Örn; linkedin, yandex, twitter). Daha çok reklam çalışmaları Google ve Facebook üzerinden ilerlemekte ve bunun yanı sıra eğer organik bir şekilde ön planda olmak istiyorsanız bunu SEO çalışmaları ile sağlayabilmektesiniz. Şimdi bu bahsetmiş olduğumuz reklam alanlarına kısaca bir göz atalım.
Google Reklamları
Google günümüzde en yaygın olarak kullanılan arama motoru olarak karşımıza çıkmakta. Bu nokta da bu platform üzerinde kullanıcınıza ulaşmak için reklamlarınızı Google Ads ara yüzünü kullanarak verebilir ve sonrasında reklamlarınız ile ilgili optimizasyon çalışmaları yürütebilirsiniz. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak adına buraya tıklayabilirsiniz.
Facebook Reklamları
Facebook yani yeni adıyla Meta kendi altında çok farklı platformları barından bir şirket. Bunlardan özellikle hayatımızı oldukça fazla domine etmiş olan instagram ve instagram üzerinden verilen reklamlar satışlarınızı artırmaya yönelik dijital pazarlama reklamları adına önemli bir yer tutuyor. Nasıl reklam veririm diye düşünüldüğünde aslında çoğumuz profilimizde olan reklam yönlendirmelerini kullanarak bir şekilde reklam çalışmaları yapmışızdır. Peki bu yeterli mi? Facebook reklamları konusunda biraz daha detaylı bilgi almak adına buraya tıklayabilirsiniz.
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)
Ayrıca organik olarak Google ya da Youtube gibi platformlarda ön sırada çıkma çalışmaları yürütebilir ve dijital pazarlama da aslında bir harcama yapmadan satış yapma fırsatı yakalayabilirsiniz. Ancak bu konuda şunu belirtmeliyim ki buna çok fazla vakit harcamalı ve bu konuya hâkim olmalısınız. Eğer bu konuda bir yetkinliğiniz yoksa elbette bilen bir uzmana danışmanızda fayda var. Ben SEO noktasında basit düzeyde sizlere yardımcı olabilirim ki bunu sistem kontrolü aşamasında sizlere zaten belirtiyor oluyorum. SEO konusunda dijital pazarlama çalışmalarınıza entegre etmeyi düşünürseniz aklınıza şunu getirmelisiniz. Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değer mi? Çünkü artık her şey reklam bazlı ilerlemekte ve kişi ya da kurumlar reklamlarını bir şekilde dijital mecralarda paylaşmakta. SEO konusunda daha detaylı bir yazı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Dijital Pazarlama ve Reklamın Gücü?
Dijital Pazarlama sayesinde özellikle küçük işletmeler büyük rakipleri karşısında daha avantajlı hale geldi ve böylece onlarda reklam çalışmalarını eski klasik medya araçlarından ziyade sosyal platformlarda sunmaya başlayabildi. Böylece rakipler arasında dengesiz olan reklam çalışması aşamaları daha dengeli bir yapıya kavuştu ve küçük işletmelerde reklamlarını kendi bütçeleri dahilinde istemiş oldukları hedef kitlelere aktarmayı başarabildi. Bu yüzden dijital pazarlama noktasında adım atmanız hedef kitlenize ulaşmak için doğru ve en iyi şekilde analizler yapmanız ayrıca hem satış öncesi hem satış sonrası süreçlerinizi organize etmeniz sizleri kazancınızı artırma noktasında öne taşıyacaktır. Evet aslında reklamlar çok önemli bu önemli bir güç ancak dijital varlığınız ve siz acaba bu sürece hazır mısınız? Bunu da kendinize sormanız gerekmekte. Şöyle düşünün reklam vermeye karar verdiniz diyelim ve reklam verdikten sonra ziyaretçi sizin dijital varlığınıza ulaştı ve sonra siz satış yapamadınız. Burada sorgulanması gereken artık reklam ayağı değildir. Aslında reklam başarıya ulaşmış ve tüketici sizi ziyarete gelmiştir. Bundan sonrası da yine sizlerin elindedir. Mesela offline bir mağazanız var, çok özenli bir şekilde dizayn ettiniz her şey hazır ancak size gelecek olan sorulara hazır değilsiniz ya da bam başka bir şekilde düşünelim belki mağazanız hazır değil. Peki gelen müşteri bunların karşısında alışveriş yapmak isteyecek midir? Birlikte reklam çalışması yürüttüğümüz firmalarda özellikle dijital varlığa tüketicinin gelmesinden ziyada öncesinde ve sonrasında yaşayacakları tecrübeleri artırma, vakit geçirmelerini etkileşimde bulunmalarını sağlamada sizler adına önemli bir parametre. Yani reklamlar kesinlikle firma sahiplerinin ya da kişilerin önemli bir gücü ancak burada gelen tüketiciye yaşatılacak olan deneyimde gözden kaçmamalı ve en az reklamlar kadar önem verilmesi gerektiğini söyleyebilirim. Sizlerin de benim sitemde yaşamış olduğu deneyimi merak ediyor ve önemsiyorum. Bu konuda fikirlerinizi bana dile getirebilir ya da yorum olarak aktarabilirsiniz.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Ozan ÖZKUL
Dijital Pazarlama Uzmanı